Wednesday, April 17, 2013

Täna kuulsime uudist... kahjuks mitte head!



Oleme nüüd juba kaks nädalat hõimukülas elanud. Maja on elamiseks sisse seatud ning keele- ning kultuuriõppega oleme juba pihta hakanud. 

Täna hommikul jõudis meieni uudis, mis kuulub siinse kultuuri kurvema poole juurde: naaberkülas kaotas möödunud öösel elu kaks inimest - üks ema ja tema 30-ndates aastates poeg. Ei, mitte õnnetuse läbi, vaid sama küla meeste käe läbi. Miks? Sest neid süüdistati nõiduses! Mõni päev tagasi suri 100 km kaugusel oleva linna haiglas üks sellest külast pärit noormees. (Me ei tea, kui vana ta täpselt oli või mis haigusega oli tegemist.) Eile õhtul toodi tema surnukeha kodukülla. Grupp selle küla noormehi pöördus teadjatena tuntud inimeste poole, kes siis tegid kindlaks, et surma põhjustasid just need mõrvatud ema ja poeg. Ning see oli noormeeste jaoks piisav põhjus, et need arvatavad nõiad tappa, nende kehad tükeldada ja välikäimlasse visata. Kohutav, võigas ja palju küsimusi tekitav, kas pole? Kuid samas kahjuks üsnagi levinud praktika siin maal. Tänapäeval küll õnneks vähem levinud kui varem, kuid siiski olemas. Kuid see ei tähenda, et inimesi nõidumises ei süüdistata või neid selle pärast taga ei kiusata. Erinevus on peamiselt selles, et tavaliselt ei jõuta “süüdlaste” tapmiseni, sest neil õnnesutb põegneda või astub keegi nende kaitseks välja. Vaid mõni kuu tagasi oli sarnane juhtum teises naaberkülas ja meie kogudusest üks mees astus süüdistatavate kaitseks välja ning nemad põgenesid kodunt enne kõige hullema juhtumist. Ka täna tegutsesid meie koguduse mehed õigluse jalule seadmise nimel. Kahjuks ei saanud nad õigeaegselt noorte kurjategijate plaanile jälile,et neid siis peatada, kuid nad informeerisid toimunust politseid. “Nõidade” tapmine on ametlikult seadusega keelatud. Aga juhtub ka seda, et politsei ei võta midagi ette (sest ka politseinikud usuvad, et nõidus on reaalne või nad on kuidagi tapjatega seotud ning ei taha suhteid rikkuda). Siinse olukorra teeb keerulisemaks see, et tee meie (ja ka naaberkülla) on ikka veel suletud. Me ei teagi hetkel, kas politsei siiski tuli täna kohale või mitte. 

Palun palvetage selle olukorra kõigi osapoolte eest! Jeesust vajavad nii haiguse kaudu lapse kaotanud pere, kui ka mõrvatud inimeste pereliikmed ning kindlasti ka need noormehed, kes kuriteo sooritasid. Ning ka meie koguduse mehed, kes üritavad naaberkülas rahu luua. Aitäh!

Lisan lõpuks vaid, et meie pärast ei ole vaja muretseda. Valgeid inimesi nõidumises ei süüdistata, seega meie elud ei ole ohus.


No comments:

Post a Comment